Blar i UiS Brage på forfatter "Skipnes, Dagbjørn"
-
Liquid losses from Atlantic cod (Gadhus morhua) during heat treatment
Nygård, Tale (Masteroppgave/UIS-TN-IKBM/2019;, Master thesis, 2019-06-15)This thesis concerns a project in cooperation with Nofima, where we consider the mechanisms behind water loss during cooking of Atlantic cod (Gadus morhua). The thesis is a closing part of a master program in Biological ... -
Low-concentration salting of cod loins: The effect on biochemical properties and predicted water retention during heating
Blikra, Marthe Jordbrekk; Jessen, Flemming; Feyissa, Aberham H.; Vaka, Mette Risa; Skipnes, Dagbjørn (Journal article; Peer reviewed, 2019-10)Low levels of salt are frequently used to increase flavor and water retention in cod. This alters the biochemical properties of cod during heating. In this paper, properties needed to mathematically model moisture transfer ... -
Matkvalitet på norske brunalger, med fokus på butare (Alaria esculenta) og sukkertare (Saccharina latissima)
Jordbrekk Blikra, Marthe (Masteroppgave/UIS-TN-IMN/2016;, Master thesis, 2016-06-15)I denne masteroppgaven ble Alaria esculenta (butare) og Saccharina latissima (sukkertare) undersøkt for overordnet kvalitet, med vekt på mikrobiologi, farge og tekstur. Algene ble dyrket og høstet på Værlandet-Bulandet ... -
Varme- og saltinduserte kvalitetsendringer i Atlantisk torsk (Gadus morhua)
Vaka, Mette Risa (Masteroppgave/UIS-TN-IKBM/2018;, Master thesis, 2018-06-15)Baking av torsk i kokeskap er vanlig praksis både i matindustrien og på storkjøkken. Kokken velger passende program på grunnlag av erfaring, mens i matindustrien er holdbarhet ofte en viktig tilleggsfaktor. I sistnevnte ...